Tekst Richard Post

 

Muziekliefhebbers, en dan met name de jazzfanaten onder ons, kijken er al weken naar uit: de Leidse Jazzweek staat weer voor de deur. Ook dit jaar treden er weer diverse topartiesten op. Om het mee te maken, dien je je te melden bij de Hooglandse Kerk. Ja, je leest het goed: de Hooglandse Kerk.

 

De Hooglandse Kerk geldt als het alternatief voor De Waag, het pand dat niet langer beschikbaar is. Het idee is afkomstig van Colin van Gestel-Messiaen, eigenaar van het tegenover de kerk gevestigde jazzcafé De Twee Spieghels. Samen met koster Ronald Hartsuiker ontwikkelde hij plannen voor het nieuwe jazzpodium. Tijdens de Jazzweek wordt eenderde van de kerk gebruikt als concertzaal, een ruimte van ongeveer 500 vierkante meter. “Een verdubbeling ten opzichte van De Waag”, weet Colin. “We kunnen daardoor flexibeler omgaan met de ruimte. Bij een tweetal luisterconcerten plaatsen we bijvoorbeeld stoelen in de zaal. Tijdens de swingende concerten is er ruimte om te dansen, maar kun je ook ongestoord een biertje drinken aan de bar. We gaan de kerk mooi aankleden. Het wordt te gek!”

 

Dag 1

“We openen met Humphrey Campbell, die met zijn warme zangstem een heel intieme sfeer kan neerzetten. Ik noem zijn muziek ook wel een auditieve massage. Campbell krijgt op het podium gezelschap van de Leidse topmuzikanten Karel Boehlee, Martijn van Iterson en Frans van Geest.”

Dag 2

“De donderdag is traditioneel gereserveerd voor de kroegentocht. De entree van de kerk is dan gratis. Als eerste staat een optreden van Tommy Moustache gepland. Dit een band bestaande uit jonge honden die waanzinnige jazz speelt. Daarna is het de beurt aan Chazzy Green, een te gekke saxofonist en fluitist die op dat moment toevallig in Nederland is. In zijn begeleidingsband zitten onder anderen Tony Hithe (oa ook Whitney Houston) en Bobby van den Bergh (Candy Dulfer). Samen gaan ze de hele kerk binnenstebuiten keren.”

 

Dag 3

“De Jazzweek kan niet zonder een tenor battle. De saxofonisten Wouter Kiers, Boris van der Lek en Rinus Groeneveld gaan opzwepend tegen elkaar op spelen. Het optreden van BRUUT! zal daarna net zo energiek zijn. Deze band heeft in korte tijd naam gemaakt over de hele wereld.”

 

Dag 4

 

“Op zaterdag hebben we liefst drie concerten. We beginnen om 14.00 uur al met een optreden van de Leidse Vivienne Aerts, die gezelschap krijgt van Florian Weber en Lee Konitz. Die laatste is een absolute ster. Inmiddels al 86 jaar oud, maar nog steeds alive and kicking. Iedereen die gevoelig is voor mooie muziek, mag dit concert niet missen. ’s Avonds gaan we weer swingen, met eerst Licks and Brains en daarna afsluitend met Bart Wirtz Quartet.”