35ste Leidse Jazzweek 2015 met vertrouwde Kroegentocht en nieuwe Jazzwijk

 

LEIDEN – In de derde week van januari vindt traditiegetrouw van 19 tot en met 25 januari de Leidse Jazzweek plaats. Tijdens de Kroegentocht treden bij ruim dertig locaties meer dan vijftig bands op. Nieuw dit jaar is de  Jazzwijk, waarbij in café's rondom de Hooglandse Kerk vierentwintig optredens zijn:  kleine podia met een intiemere sfeer met voor ieder wat wils in plaats van een hoofdpodium.

 

Door Monique van der Gaag

 

“Jazz is een spannende muzieksoort, die zich goed leent voor improvisatie. Het ontstaat op het podium. Laat je verrassen door de hoge kwaliteit van de muzikanten”, zegt Colin van Gestel-Messiaen, die zich sinds afgelopen najaar voorzitter van de Stichting Leidse Jazzweek mag noemen. “Dick Wansink van Jazzcafé The Duke is de oprichter van de Leidse Jazzweek. Hij had het goed door dat januari een stille maand is na de feestdagen. Daarom valt de Leidse Jazzweek in de derde week van januari. Als eerste swingende festival in het nieuwe jaar. Met de Jazzmarathon in De Waag meegeteld, is dit de  vijfendertigste keer.” Vorig jaar 'redde' Van Gestel-Messiaen de Leidse Jazzweek al en  organiseerde dit Leidse festival in opdracht van de familie Wansink. Dit jaar ligt de programmering wederom in zijn handen.

 

Jazzwijk

Maar liefst vierentwintig optredens vinden plaats in café's rondom de Hooglandse Kerk: “Van Meneer Jansen tot en met De Bonte Koe en alles wat daartussenzit. Jazzwijk is een nieuw onderdeel van de Jazzweek”, zegt bedenker Van Gestel-Messiaen enthousiast. “Niet alleen jazz, maar ook jazz-gerelateerde muziek zoals blues, soul, latin en funk is te horen. Op zaterdag 24 januari treedt om 21.00 uur in Sociëtiteit De Burcht Gaucho op. Deze band speelt alleen Steely Dan-nummers, die goed in het gehoor liggen, maar complex zijn om te spelen. De band is op het podium van De Twee Spieghels ontstaan.”

 

Kroegentocht 

 

Op woensdag 21 januari begint om 20.30 uur de vertrouwde Kroegentocht. “Wanneer het buiten koud is, laat je je binnen verwarmen door de muziek. De sfeer is gemoedelijk en het is altijd gezellig, vooral als je met een groep vrienden van het ene naar het andere café gaat. Op veel verschillende locaties door de hele stad zijn bands te horen. Allemaal gratis. We zijn het enige festival in Leiden dat geen subsidie krijgt en dat wil ik zo houden. Je kunt wel zes, zeven of acht bands bezoeken op een avond. Aan jou de keuze om ergens langer te blijven”, zegt de voorzitter. “De bands komen uit de Leidse regio en van daarbuiten. Chazzy Green komt zelfs uit de VS en verzorgt twee heel verschillende optredens. Tijdens de Kroegentocht bij Café Barrera speelt hij blues en soul en één dag eerder bij De Twee Spieghels funk en jazz. In café De Keyzer speelt de Bitterballs Big Band. De Uyl van Hoogland heeft De Deik. De Roze Beurs biedt een eigen programma. De Leidse Jazzweek is voor iedereen wat wils.”